top of page
GreenFox Marine logo

Avdekker helseforandringer i oppdrettsfisk tidlig, med ultralyd og kunstig intelligens

Vi har avdekket ulike typer sykdom hos oppdrettsfisk på et tidlig stadium, ved hjelp av ultralydteknologi og kunstig intelligens.


Å oppdage sykdom tidlig gjør det blant annet mulig å iverksette tiltak som kan hindre at alvorlig sykdom utvikler seg i sjøfasen.


— Snart vil vi tilby kartlegging av fiskehelse, som en integrert del av kjønnssorteringsprosessen vi allerede har lansert til markedet, forteller Erling Aspen, daglig leder i GreenFox Marine.
Svært gode resultater fra testingen

Særlig én sykdom har fått mye oppmerksomhet fra teamet vårt.


— Så langt har vi jobbet mest med nefrokalsinose (nyreforkalkning), som er et utbredt problem hos oppdrettsfisk. Tilstanden forårsaker forstyrrelser i nyrefunksjonen, som gjør fisken mer utsatt for sykdom og død. Avdekkes dette tidlig kan avbøtende tiltak gjennomføres, forklarer Erling.


Resultatene fra testene har vært svært oppløftende.


— Etter grundig testing kan vi bekrefte at ultralyd og KI-teknologien vi allerede bruker til kjønnssortering, er godt egnet til å avdekke sykdommen på et tidlig stadium. Når nefrokalsinose blir diagnostisert kan oppdretter raskt iverksette tiltak, sier Erling.Ikke-dødelig undersøkelse

Det finnes i dag ingen andre gode verktøy for å avdekke nefrokalsinose hos fisk, utenom å ta livet av fisken.


Men dissekering er en svært tidkrevende prosess og medfører tap av fisk. I tillegg må den som gjennomfører testen ha nødvendig ekspertise.


— Ultralyd-metoden vår gjør at testene kan gjennomføres på en ikke-dødelig måte, forteller Erling.
Flere kjente utfordringer under lupen

Det er ikke bare nyreforkalkning som kan avdekkes ved bruk av ultralyd og KI. Flere kjente utfordringer i næringen er under lupen hos teamet vårt.


Erling kan nå avsløre at vi også har kommet langt i kartleggingen av både hjertehelse og tidlig kjønnsmodning. Det arbeidet er nå inne i en testfase.


— Vi har stor tro på at vår metode kan bidra til en vesentlig reduksjon i fiskedød, samt forbedre dyrevelferden. Prosedyren er også svært effektiv, i tillegg til å være skånsom og lite stressende for fisken, forsikrer Erling.


Styrket staben innen KI og ultralyd

Det siste året har vi utvidet og styrket staben vår, for å kunne videreutvikle produktene samtidig som vi møter den store etterspørselen vi ser fra markedet.


— Vi selger mange kjønnssorteringsmaskiner. Vi er stolte over å kunne vise til et svært kompetent team som jobber mye med kunstig intelligens og ultralyd, avslutter Erling.


Comments


bottom of page